muziekburo.nl - Wat is latin muziek Muziekburo
Klarendalseweg 523 6822GZ Arnhem NL

Wat is latin muziek

Latin is een verzamelnaam van muziekstijlen die zijn ontstaan in Latijns Amerika. Onder deze verzamelnaam vind je onder andere de stijlen salsa, merengue, bachata, cumbia, samba, bolero en kawina. De meest populaire stijlen lichten we hieronder verder toe.

Salsa

Salsa betekent letterlijk 'saus'. Deze naam is gekozen, vanwege de samenvoeging van verschillende muziekstromen, zoals de 'son', 'mambo' en 'boogaloo'. Het ritme kenmerkt zich door een specifiek patroon dat we de clave noemen. Salsamuziek is het meest populair vanwege de dans. Deze mooie en stijlvolle dans is al lange tijd zeer populair in dansscholen.
Bekende salsa-nummers:
Lloraras - Oscar d'Leon
I Love Salsa - N'Klabe
Micaela - La Sonora Carruseles
Pedro Navaja - Ruben Blades
El Cantante - Hector Lavoe

Merengue

De Merengue is ontstaan in de Domicaanse Republiek. De stijl heeft een snel ritme dat gemakkelijk dansbaar is. De melodieën van de zang zijn meestal krachtig en luid. Het tempo van een Merengue kan rustig ('Carolina' - Eddy Herrera) of zeer snel zijn ('Guallando' - Fulanito), maar de dans is hetzelfde. Vooral bij de snelle nummers worden aardig wat calorieën verbrand!
Bekende merengue-nummers:
Suavemente - Elvis Crespo
El Tiburon - Proyecto Uno
Abusadora - Wilfrido Vargas
Guallando - Fulanito
La Bilirubina - Juan Luis Guerra
Carolina - Eddy Herrera

Bachata

Ook Bachata komt uit de Dominicaanse Republiek. De stijl herken je meteen aan de tokkelende gitaar, het zwoele ritme en de sentimentele teksten. De dans is sensueel en uitdagend.
Bekende Bachata-nummers:
Obsession - Aventura
Princessa - Frank Reyes
Me Voy - Hector Acosta
Burbujas de Amor - Juan Luis Guerra

Zouk

Zouk is ontstaan in de Franstalig Caribische eilanden Guadeloupe en Martinique. Zouknummers zijn oorspronkelijk dan ook Franstalig. Zouk heeft in de meeste gevallen een rustig tempo, hoewel de nummers die de grootste bekendheid hebben gekregen juist een snel tempo hebben (Maldon, Zouk La Se Sel). De snelle variant van de zouk kun je dansen als de merengue. De dans op het gebruikelijke tempo van de zouk is frivool en sensueel.
Bekende Zouk-nummers:
Zouk La Sé Sel Médikaman Nou Ni - Kassav'
Maldon - Zouk Machine
Rebound Chick - Nelson Freitas
I Love You - Ali Angel

Reggaeton

De reggaeton is een van de stijlen die zijn voortgekomen uit de reggae. Je herkent de reggaeton aan de drumbeat. Voor verschillende pop- en R&B nummers zijn er ook reggaetonversies gemaakt. Dat is vrij gemakkelijk, omdat je onder het bestaande lied alleen de drumbeat hoeft te zetten. Voorbeelden hiervan zijn Let Me Love You van Mario en Karma van Alicia Keys. De reggaeton dans doet denken aan 'bubbling' die enkele jaren gelden erg populair was. Het is een freestyle dans die vooral neerkomt op een sexy heupenshow.
Bekende reggaeton nummers:
Gasolina - Daddy Yankee
Pam Pam - Wisin & Yandel
Ella Me Lavanto - Daddy Yankee
Hasta Quando - Baby Ranks feat. Angel Lopez